Accept what is, let go what was and have faith in what will be.

Misverstanden top 10 over hypnotherapie

Hypnotherapie is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Dit is aan de ene kant te danken aan de positieve resultaten die werden behaald bij mensen die een hypnotherapeut consulteerden met psychische- en psychosomatische klachten, aan de andere kant door de positieve berichten die er over verschenen zijn in de media.

Misverstanden top 10 over hypnotherapie

Desondanks bestaan er nog tal van hardnekkige misverstanden over hypnose en hypnotherapie waar wij als hypnotherapeuten nog regelmatig mee worden geconfronteerd. Het leek ons zinvol ze nog eens een keer op een rij te zetten.

1. Hypnose is hetzelfde als slaap.

Onjuist. Hypnose is een vorm van verhoogde concentratie die het geheugen verbetert.

2. Je moet in hypnose geloven, anders werkt het niet.

Onjuist. Zelfs mensen die er niet in geloven kunnen in trance gaan. Voorwaarde is wel dat de persoon meewerkt aan de ontspanning en concentratie.

3. In hypnose doe je dingen die je niet wilt of je zegt dingen die je liever niet kwijt wilt.

Onjuist. Dit is het beeld uit griezelfilms, stripverhalen en van theaterhypnose. Bij hypnotherapie houdt de betrokkene van het begin tot het eind controle over wat er gebeurt en doet niet iets wat hij of zij niet wil.

4. Het is mogelijk dat je “niet meer bijkomt” uit hypnose.

Onjuist. Zowel op eigen initiatief als op verzoek van de therapeut komt iedereen zelfstandig terug in het “hier en nu”.

5. Hypnose behoort tot het occulte en is magie.

Onjuist. Er komen geen toverformules of bezweringen aan te pas. De basis is een toestand van ontspanning waarin iemand zichzelf brengt. Je blijft bij bewustzijn. Omdat je je concentreert op een probleemoplossing of gewoon aan prettige dingen denkt, vergeet je de omgeving even.

6. Hypnose is gevaarlijk.

Onjuist. Het enige gevaar bestaat hieruit dat de therapeut onvoldoende (medisch) geschoold is. Het kan dan voorkomen dat hij niet voldoende kennis heeft van bepaalde emoties die kunnen vrijkomen.
(lidmaatschap van een beroepsvereniging waarborgt het niveau).

7. Door hypnose kan men bijzonder prestaties verrichten.

Onjuist. Geen mens kan 300 kilo optillen als hij dat zonder trance ook niet kan.

8. Door toneelhypnose kom je van het roken, nagelbijten e.d. af.

Onjuist. Toneelhypnose is slechts als show en vermaak voor de toeschouwers bedoeld en dient dus geen enkel therapeutisch doel.

9. Met hypnose kan je de waarheid achterhalen.

Onjuist. Dit beeld wordt in stand gehouden door films. Je kunt hypnose niet als een soort leugendetector gebruiken.

10. Hypnose staat heel ver van me af.

Onjuist. Dagelijks ervaren we tal van momenten waarin we even weg uit het “hier en nu” zijn door dagdromen, bij het lezen van een spannend boek of tijdens het kijken naar een spannende film.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die gebruik maakt van hypnose. Het kan worden toegepast door therapeuten met een verschillende professionele achtergrond. Hypnotherapie is een vorm van vrijwillige samenwerking tussen enerzijds de therapeut en de cliënt en anderzijds tussen het onderbewuste en het bewuste. Het is effectief omdat het toegang heeft tot symbolische processen, herinneringen en gevoelens bij de cliënt.

Het kan inzicht geven in onbewuste reacties en de potentiële mogelijkheden die ieder van ons heeft en uiteraard deze te leren gebruiken. Op deze manier kan men een greep krijgen op de eigen vermogens om problemen op te lossen, beter met emoties te leren omgaan, meer zelfvertrouwen te krijgen, psychosomatische klachten doen verdwijnen, het doen verzachten van emotionele klachten en zelfs pijnbestrijding. De kracht van een onbewust ingezette verandering is groot. Omdat ons onbewustzijn dag en nacht doorwerkt, bereikt men vaak snel resultaat. De veranderingen gaan ook door na afloop.

Een hypnotherapeut is net als een psycholoog voor particulieren zonder een verwijsbrief van een arts te benaderen. Bij hypnotherapie leer je via een ontspanningsoefening om in een diepe trance te geraken. Men denkt vaak dat men in hypnose wordt gebracht, maar dat is niet correct. Alles geschiedt vanuit jouw vrije wil en als jij iets niet wil gebeurt het ook helemaal niet.

Als je in hypnose bent, dan ben je vaak tussen het waken en slapen. Misschien ken je dit gevoel wel, nl. als je in de auto of trein zit, en je denkt : “oh, ik ben er al!” Terwijl je toch zelf bent gereden of de stops hebt gehoord. Hypnotherapie is een succes bij kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar. Hun fantasie is nog ongebreideld en hun symbooltaal, en zodanig de verbinding met hun onderbewuste erg groot. (aangezien hun dit ook wordt geleerd via sprookjes, strips, tekenfilms enz).

Hoe ouder we worden, hoe meer pijn er zich opstapelt, zowel bewust als onbewust, hoe meer afweermechanismes we hebben en overlevingsstrategieën we hebben ontwikkeld. Voor de hypnotherapeut is dat een prachtige uitdaging om doorheen de kritische en sceptische laag van de volwassene te geraken en zo terug uit te komen bij de heelheid van ons mens-zijn.

Nieuwsbrief

SOUL DIVE

Uniek, Krachtig en Diepgaand

Wil je in je volle kracht komen te staan?
Wil je LEVEN in plaats van OVERLEVEN?
Wil je leren volledig trouw te zijn aan jezelf?
Wil je duidelijk weten wie jij echt bent en
Wat jij echt wilt in jouw leven?

Dan is deze unieke SOUL DIVE zeker iets voor jou!

Lees hier meer en ontdek wat deze 3 weekends voor jou kunnen betekenen.

Nieuw: wandelsessies

Komt tot rust tijdens een wandelsessie in de natuur. Ontdek de ervaring van een intense coaching tijdens een ontspannende wandeling.